Od 11. do 13. svibnja u Galeriji Sinčić Zavičajnog muzeja Poreštine u Poreču održat će se osmi po redu međunarodni znanstveni skup Istarski povijesni biennale s temom “Artisani et mercatores: o obrtnicima i trgovcima na jadranskom prostoru”. Organizatori skupa su Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli – Filozofski fakultet i Državni arhiv u Pazinu.

Riječ o međunarodnom znanstvenom skupu pokrenutom 2003. godine zajedničkom suradnjom triju ustanova koje su tijekom desetljeća uspjele zadržati kontinuitet održavanja skupa te je to ujedno i jedan od rijetkih skupova u regiji koji se redovito održava, a bavi se svakodnevnom poviješću.

Skup je ove godine posvećen obrtnicima i trgovcima na jadranskom prostoru, a izlaganja će održati 21 znanstvenik iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Crne Gore. Otvorenje skupa održat će se u četvrtak, 11. svibnja u 18 sati, a tom će se prilikom javnosti predstaviti zbornik radova s posljednjeg skupa pod nazivom “Religio, fides, superstitiones…: o vjerovanjima i pobožnosti na jadranskom prostoru”.

Skup financijski podržavaju ministarstva kulture i znanosti Republike Hrvatske, Istarska županija, Grad Poreč, gradovi i općine Istarske županije a odvija se u Galeriji Sinčić Zavičajnog muzeja Poreštine. Ulaz je slobodan.

 

Preuzmite: