U Motovunu se u subotu 17. studenog u Gradskoj kuli s početkom u 9 sati po peti put uzastopce održava međunarodni znanstveni skup „Motovunski kolokvij“. Ove godine znanstvenici su svojim predavanjima i raspravama odlučili obilježiti niz velikih i okruglih obljetnica koje povezuju Habsburgovce i Istru. Osim svima poznate 100-te obljetnice završetka Prvoga svjetskog rata i prestanka postojanja Austro-Ugarske Monarhije, na ovogodišnjem skupu obilježit će se i druge pomalo zaboravljene, ali iznimne obljetnice: 400-ta obljetnica od završetka Uskočkog rata u Istri, 200-ta obljetnica katastra Franje I. u Istri, 100-ta obljetnica posjeta austro-ugarskog cara Karla I. Istri i Motovunu te mnoge druge. Motovunski kolokvij i ove godine okuplja eminentne civilne i kanonske pravnike te povjesničare i geografe iz vodećih fakultetskih i znanstveno-istraživačkih institucija u Hrvatskoj i šire. Svojom petom obljetnicom Kolokvij u Motovunu postaje tradicionalno pravno i povijesno događanje koje pravo i povijest ne sagledava na uobičajen način – tek kao puki protek vremena, nego dinamično i nadasve kontekstualno te interdisciplinarno. Kako naziv „kolokvij“ naznačuje, osim predavanjima, ovaj se skup ističe svojom otvorenošću, raspravama i razgovorima u koje je svatko prisutan pozvan uključiti se. Organizatori Kolokvija su Državni arhiv u Pazinu, Hrvatsko kanonističko društvo, Istarska Županija, Općina Motovun i Udruga fotografa Fotovun.

Kao i uvijek do sada, i ove godine na Kolokviju će se predstaviti vrijedan zbornik radova s Kolokvija održanog u 2017. godini, čiji su urednici eminentni pravni povjesničari, a čija se tema odnosi na dobročinstvo i ulogu Crkve u Istri u postizanju socijalne pravde tijekom XIX. i XX. stoljeća. I izdavanjem zbornika odražava se lijepa tradicija da se svake godine objavljuje novo vrhunsko znanstveno djelo o pravnim i povijesnim temama povezanima s Istrom i Motovunštinom. Nakladnik knjige su Općina Motovun i IKD Josip Turčinović iz Pazina.

Uz Kolokvij, prigodno će se u galeriji „Pet kula“ otvoriti izložba fotografija „Karlo Austrijski – car, kralj i blaženik, u Istri“. Izložbom se prije svega obilježava 100-ta obljetnica posjete posljednjeg austro-ugarskog cara i kralja Istri. Kroz odabrane fotografije susreta Karla I. sa stanovništvom pouzdano se ocrtava sva dramatičnost života u Istri tijekom posljednje godine Velikoga rata. U tome smislu, cilj ove izložbe nije samo obilježiti posjet jednog vladara provinciji njegove Carevine, nego i potaknuti na promišljanje o teškim posljedicama rata koje pogađaju svakog pojedinca, neovisno o njegovu statusu, te svrnuti pozornost posjetitelja na nastojanja cara i kralja Karla da se te posljedice ublaže, a ratno bezumlje zaustavi.

 

Preuzmite: