Međunarodni znanstveni skup 10. Istarski povijesni biennale s temom “Corpus, carnalitas…: o tijelu i tjelesnosti u povijesti na jadranskom prostoru” održat će se 20. i 21. svibnja 2021. godine putem Zoom platforme.

Skup se može pratiti te se može sudjelovati u njegovu radu na poveznici: https://unipu-hr.zoom.us/j/93710672843.


Skup zajednički organiziraju Državni arhiv u Pazinu, Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino, Odsjek za povijest i Centar za istraživanje povijesti stanovništva sjevernog Jadrana Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Riječ o jednom od rijetkih skupova u regiji koji se bavi temama iz povijesti svakodnevice, a održava se bienalno od 2003. godine. Dvadesetak izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije tijekom dva dana raspravljat će o tijelu i tjelesnosti u povijesti na jadranskom prostoru.

Prilikom otvorenja javnosti će se predstaviti zbornik radova s prošloga skupa pod nazivom „Emotio, affectus, sensus: o osjećajima u povijesti na jadranskom prostoru“, a predstavit će ga prof. dr. sc. Ivan Jurković, prof. Gaetano Benčić i dr. sc. Marija Mogorović Crljenko.

Skup i zbornik financijski podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Istarska županija – Upravni odjel za kulturu i zavičajnost, Grad Poreč, gradovi i općine Istarske županije.