U povodu Međunarodnog dana arhiva, Državni arhiv u Pazinu (dalje: DAPA) i ove se godine, 15. godinu zaredom, priključio ovoj međunarodnoj manifestaciji. Obilježavajući ovaj dan, hrvatska arhivska zajednica različitim kulturnim i promotivnim programima potiče i razvija svijest javnosti o arhivskom gradivu kao izuzetno vrijednom i bogatom spomeničkom blagu te ukazuje na važnost zaštite pisane kulturne baštine.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana arhiva otvorena je izložba prof. dr. sc. Lade Duraković Zvuci iz arhiva: Muzička omladina Pula (1963. – 1973.).

Izložbom se obilježava šezdeseta obljetnica osnivanja pulske podružnice Muzičke omladine. Posvećena je iznimnim rezultatima ostvarenim u prvom desetljeću njezina rada, a sadrži arhivsko gradivo (dokumente, plakate, fotografije, članke) koje se čuva u Državnom arhivu u Pazinu, Sveučilišnoj knjižnici u Puli, Povijesnom i pomorskom muzeju Istre te u Arhivu Hrvatske glazbene mladeži u Zagrebu.

Autorica je izložbe Lada Duraković, a nastala je u suradnji Državnog arhiva u Pazinu i Centra za kulturološka i povijesna istraživanja Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Muzikologinja Lada Duraković izvanredna je profesorica i znanstvena savjetnica na Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Članica je i suosnivačica Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma. U središtu su njezina znanstvenog interesa teme vezane uz glazbu u 20. st., posebice suodnos ideologije i glazbenog života. Autorica je brojnih znanstvenih članaka te pet knjiga i urednica nekoliko djela.

 

Preuzmite: