Državni arhiv u Pazinu i ove godine priključio se drugim arhivskim ustanovama u Hrvatskoj s ciljem već tradicionalnog obilježavanja Međunarodnog dana arhiva 9. lipnja.

Ovogodišnja tema obilježavanja u DAPA bila je posvećena predstavljanju, jednog od velikana hrvatske arhivistike prof. dr.sc. Josipa Kolanovića. On je svojim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj arhivističkoj zajednici, i oblikovao brojne generacije hrvatskih arhivista, ne samo kao ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva, već kao istinski promicatelj arhivske djelatnosti i važnosti arhiva kao baštinskih ustanova koje čuvaju kulturnu tradiciju i identitet jednoga naroda.
O njegovom životu i radu prigodno predavanje održao je mr.sc. Jakov Jelinčić dugogodišnji djelatnik i nekadašnji ravnatelj DAPA, koji se osvrnuo ne samo na njihovu višegodišnju suradnju kao dvojice ravnatelja arhiva, već je upoznao prisutne i s manje poznatim činjenicama vezanim za školovanje i životni put dr.sc. Josipa Kolanovića.

U drugom dijelu obilježavanja održano je predavanje “Arhivsko gradivo i restauratorska djelatnost u Državnom arhivu u Pazinu”. Predavanje su održale Jasna Mrkonjić i Sanja Šetić, djelatnice arhiva koje su ukratko predstavile izloženo arhivsko gradivo i ukazale na važnost potrebe restauratorskih zahvata na arhivskom gradivu, kao bitne sastavnice očuvanja i produljenja “životnog vijeka” vrijednog arhivskog gradiva.

U nastavku pogledajte digitalnu programsku knjižicu s podacima o svim događanjima kojima arhivske i druge ustanove u Hrvatskoj ove godine obilježavaju taj dan.

 

Preuzmite: