Državni arhiv u Pazinu u petak 26. siječnja 2018. od 18:00 do 24:00 prigodnim je programom obilježio manifestaciju Noć muzeja koja se tu večer provodila u kulturnim institucijama diljem Hrvatske.

Državni arhiv u Pazinu je u sklopu noći muzeja pripremio zanimljiv program koji je do kasnih sati zadržao pozornost velikog broja posjetitelja. Vrijedni djelatnici arhiva svoju su veliku dvoranu, u kojoj se obično održavaju znanstveni skupovi, preuredilo u gostionicu i boćalište, a u taj je ambijent bila smještena izložba dokumenata vezanih u povijest sporta u Pazinu. Mnogi od njih prvi put su predstavljeni javnosti, pa su posjetitelji tako mogli doznati mnoge skrivene detalje o nekadašnjim spotovima u Pazinu, ali i sportašima i sportskim aktivistima. Osim izložbe održano je i nekoliko predavanja o sportu, tako je Dalibor Paus govorio o trki na prstenac, Anton Finderle o planinarstvu u Pazinu, a Mirjan Rimanić o povijesti boćanja u Pazinu. U razgovoru o boćanju sudjelovali su i poznati pazinski boćari Franko Sloković, Franjo Paladin, Vladimir Pakiž i Vjekoslav Filiplić. Nakon predavanja posjetitelji su se nastavili družiti na malom boćalištu i turniru u briškuli i trešeti. Za ovu prigodu Učenici Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile snimili su zanimljiv film o povijesti boćanja u Pazinu, koji će ostati kao dokument ovu Noć muzeja, ali što je još važnije kao svjedočanstvo o boćanju kao najtrofejnijem pazinskom sportu. (Mladen RADIĆ, Vanesa BEGIĆ, Tanja KOCIJANČIĆ, Mirjan RIMANIĆ, Sanja BOSNIĆ, Katarina ŠOŠTARIĆ-PERKOVIĆ, preuzeto s: Glas Istre, https://www.glasistre.hr/388442c6-ccad-4f81-a330-0a2700437bce, 26.01.2018.)

Program manifestacije Noć muzeja održavao se u Velikoj dvorani Državnog arhiva u Pazinu, a ulaz na sve programe bio je besplatan.

 

Preuzmite: