Državni arhiv u Pazinu u petak 29. siječnja 2016. od 18:00 do 24:00 prigodnim je programom obilježio manifestaciju Noć muzeja koja se tu večer provodila u kulturnim institucijama diljem Hrvatske.

Program Noć muzeja u Državnom se arhivu u Pazinu, kao i prošle godine, sastojao od nekoliko aktivnosti.

Od 18:30 nadalje svaki sat Aldo Prenc, viši restaurator tehničar Državnog arhiva u Pazinu, prezentirao je restauratorsku djelatnosti DAPA-e. Tom su prilikom posjetitelji mogli vidjeti kako izgledaju i koje procese uključuju faze restauracije arhivskoga gradiva.

U 19:00 sati Mladenka Hammer, viša knjižničarka Državnog arhiva u Pazinu održala je predavanje o životu i djelu zasluženoga pazinskog profesora Tugomila Ujčića.

Nakon predavanja, u 21:00 uslijedilo je prikazivanje dvaju dokumentarnih filmova u Velikoj dvorani Arhiva: filma Istra, redatelja Branka Marjanovića iz 1945., u trajanju od 25 min. te filma Istina o Puli, redatelja Koste Hlavatyja iz 1947., u trajanju od 29 min.

Tijekom večeri bilo je organizirano i stručno vodstvo po dvama izložbama. Jedna je izložba Stalni postav, autorice arhivistice Biserke Budicin. Izložba je otvorena u prosincu 2014. prilikom obilježavanja 55-godišnjice djelovanja Državnog arhiva u Pazinu te predstavlja izbor iz najzanimljivijeg i najreprezentativnijeg arhivskog gradiva pohranjenog u pazinskom arhivu. Druga izložba koju su posjetitelji mogli razgledati jest izložba Prof. Tugomil Ujčić: život, djelo, knjižnica, autorice Mladenke Hammer.

Na kraju, valja spomenuti da je i ove godine tijekom cijele večeri održana prigodna prodaja izdavačke djelatnosti Državnog arhiva u Pazinu po promotivnim cijenama.

Program manifestacije Noć muzeja održavao se u Velikoj dvorani Državnog arhiva u Pazinu, a ulaz na sve programe bio je besplatan.

 

Preuzmite: