Ponukan prošlogodišnjim izuzetno pozitivnim iskustvima i reakcijama te velikim odazivom javnosti, Državni se arhiv u Pazinu i ove godine priključio manifestaciji Noć muzeja koja se u petak, 30. siječnja 2015. obilježavala diljem Hrvatske pod službenom temom Izumi i otkrića – Nikola Tesla, univerzalni um.

Naime Noć muzeja u Državnom arhivu u Pazinu obilježena je prigodnim programom koji se sastojao od nekoliko aktivnosti. Od 18:00 nadalje svaki sat Aldo Prenc, voditelj Odjela za zaštitu arhivskog gradiva, restauraciju i konzervaciju, prezentirao je ručnu izradu papira. Posjetitelji su tako imali priliku vidjeti kako izgleda i koje sve procese uključuje ručna izrada papira koju se pokušalo u što većoj mjeri približiti onoj izradi prije izuma tiskarskog stroja.

Na ovu se točku programa tematski nadovezala radionica izrade redovničke tinte po staroj venecijanskoj recepturi, koju je provodila restauratorica Sanja Šetić. Radionica je prikazivala faze nastanka, odnosno postupak dobivanja tinte: od početne sirovine – šiške do krajnjeg proizvoda – željezno-galne tinte.

Nadalje, u 21:00 Velikoj dvorani Arhiva prikazao se film Goli otok autora Darka Bavoljaka. Film vrlo dokumentirano i realistično tematizira logor na istoimenom otoku u vrijeme trajanja sukoba Tito–Staljin, tj. od 1949. do 1955. godine.

Tijekom večeri bilo je organizirano i stručno vodstvo po izložbi Stalni postav, autorice arhivistice Biserke Budicin, voditeljice Odjela za sređivanje i obradu arhivskog gradiva. Izložba je otvorena u prosincu 2014. prilikom obilježavanja 55-godišnjice djelovanja Državnog arhiva u Pazinu te predstavlja izbor iz najzanimljivijeg i najreprezentativnijeg arhivskog gradiva pohranjenog u pazinskom arhivu.

Na kraju, valja spomenuti da je i ove godine tijekom cijele večeri održana prigodna prodaja izdanja Državnog arhiva u Pazinu po promotivnim, sniženim cijenama.

Program manifestacije Noć muzeja održavao se u Velikoj dvorani Državnog arhiva u Pazinu i u Odjelu za zaštitu arhivskog gradiva, restauraciju i konzervaciju u vremenu od 18 sati do 24 sata, a ulaz na sve programe bio je besplatan.

 

Preuzmite: