Međunarodni znanstveni skup 8. Istarski povijesni biennale održao se od 11. do 13. svibnja 2017. godine u Zavičajnom muzeju Poreštine u Poreču. Suorganizatori skupa su Sveučilište Jurja Dobrile u Puli – Odjel za humanističke znanosti i Državni arhiv u Pazinu.

Tema 8. Istarskog povijesnog biennala bila je Artisani et mercatores… o obrtnicima i trgovcima una jadranskom prostoru.

Pozdravne govore okupljenima prilikom otvorenja uputili su ravnateljica porečkog muzeja dr. sc. Elena Uljančić-Vekić, kancelar Biskupije porečke i pulske vlč. Sergije Jelenić, zamjenica gradonačelnika Grada Poreča Nadia Štifanić-Dobrilović, prorektorica za znanost i istraživanje Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli dr. sc. Elis Deghenghi Olujić, dekanica Filozofskog fakulteta u Puli dr. sc. Klara Buršić Matijašić te u ime pazinskog Državnog arhiva Sebastijan Legović.

Na skupu se okupio 21 stručnjak iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Crne Gore koji su kroz izlaganja predstavili rezultate svojih istraživanja na ovogodišnju temu „Artisani et mercatores: o obrtnicima i trgovcima na jadranskom prostoru“. Svako predavanje s ovogodišnjeg skupa naći će se u zborniku koji će biti prezentiran na sljedećem skupu, za dvije godine.

 

Preuzmite: