U salonu Zavičajnog muzeja Poreštine otvoren je 6. istarski povijesni biennale, međunarodni znanstveni skup koji su pokrenuli Humanistički odjel pulskog sveučilišta, porečki Zavičajni muzej i Državni arhiv u Pazinu.
 
Tema 6. istarskog povijesnog biennala bila je Animalia, bestiae, ferae…: o životinjama u povijesti na jadranskom prostoru.
 
Dvadesetak povjesničara iz Hrvatske, Slovenije i Italije na skupu predstavilo je rezultate svojih istraživanja na ovogodišnju temu. Tako je kroz predavanja i zadnjeg dana publika imala prilike doznati o domaćim životinjama i njihovoj ulozi u poljoprivredi u mletačko doba, o domaćim životinjama u općini Piran prema popisu stanovništva 1910. godine, o gambuziji – ribici koja je “oslobodila” Istru od malarije, te o životinjama kao izvoru istraživanja u povijesti medicine. Svako predavanje s ovogodišnjeg skupa naći će se u zborniku koji će biti prezentiran na sljedećem skupu, za dvije godine.

 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”186″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]