Danas, u utorak 14. studenog 2023. godine u holu Spomen doma, u organizaciji Grada Pazina i pazinskih izdavača, po trinaesti je put održan izložbeno – prodajni Sajam pazinske knjige. Sajam je to knjiga pazinskih nakladnika i autora koji je i ove godine imao za cilj  da na jednome mjestu predstavi građanima Pazina i ostalim zainteresiranima knjige koje su objavili različiti pazinski nakladnici i koje su u Pazinu i izvan Pazina objavili pazinski autori. Ove godine, Sajam je imao prisjećajnu notu na Davora Šišovića,  koji nas je prije mjesec dana u tragičnom događaju prerano napustio i osiromašio pazinsku književnu scenu.

Manifestacija je, sada već tradicionalno, održana u Mjesecu hrvatske knjige, pa je, pored promocije književne produkcije pazinskih izdavača i pazinskih autora, promovirana važnosti čitanja od najranije dobi i druženje s knjigom. Tako su posjetitelji iz prve ruke mogli dobiti željene informacije o izdanjima, knjigama, izdavačima, a izložena izdanja bila su na prodaju, dok su najnovija izdanja pazinskih izdavača i gostiju bila i predstavljena posjetiteljima.

Druženje s knjigom otvorila je gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić prigodnim obraćanjem, dok su svečano otvaranje uveličali nastupom Vito Jelenić, učenik  6. razreda gitare, kod mentora Aleksa Nadišića, iz Glazbenog odjela Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, koji je izveo Preludij u d-molu BMW 999, J. S. Bacha te Martin Feher, učenik 2. razreda harmonike, kod mentorice Rožike Banov Mijandrušić, koji je izveo skladbu Despacito.

Nakon službenog otvorenja, uslijedilo je predstavljanje zbirke pjesama Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Pazin koju su nedavno izdali, a nastala je na podlozi književnih druženja „Pjesnici oko kamenog stola“ koje Društvo redovno organizira.

Zanimljivo je bilo nakon toga i predstavljanje Književnog kluba Centra za mlade Alarm iz Pazina, kao i predstavljanje održanog Festivala vina & poezije, točnije predstavljanje pobjedničkih radova s tog Festivala.

Tradicionalno se na Sajmu predstavila i Katedra čakavskog sabora za povijest istre Pazin, ove godine sa Zbornikom Pazinskog memorijala, knjiga 34 i 35.

Program je upotpunila i Gradska knjižnica Pazin, koje je predstavila knjigu Nagrada Edo Budiša (2012. – 2021.) : naših prvih 10 = Premio Edo Budiša (2012 – 2021) : i nostri primi dieci.

U posebnom dijelu programa posvećenom Davoru Šišoviću Šiški, vrsnom novinaru i publicisti, zaljubljeniku u knjigu, fantastiku, kvizeve, istarsko vino i gastronomiju i još mnogo toga, idejnog začetnika i suradnika mnogih književnih događanja u Pazinu, Istri i šire, pa tako i samog Sajma,  sudjelovali su Radenko Sloković, Mirko Grdinić, Zoran Krušvar i Iva Ciceran, uz moderiranje Emine Svilar, koji su u emotivnom razgovoru razmijenili svoja sjećanja na suradnju sa Šiškom u organizaciji različitih projekata vezanih uz knjigu, od Dana Julesa Vernea, Istrakona, Festivala fantastične književnosti, Kuće za pisce do samog Sajma pazinske knjige.

Razgovorom o „Šiški“ završen je tako program Sajma, nakon čega je Gradska knjižnica Pazin u sklopu svog programa Mjeseca hrvatske knjige predstavila slikovnicu “San i Mora” Marine Marušić (tekst), Gee Rajić (ilustracije) i Paule Jurman (glazba)!

Mjenjačnica knjiga! Osim predstavljanja izdavača i autora, na sajmu je bio osiguran prostor  na kojem su građani i građanke ponudili na razmjenu svoje starije pročitane knjige i one koje još čekaju da ih netko pročita.

Za kraj, vrijedi svakako spomenuti i izdavače koji su sudjelovali na Sajmu: Državni arhiv u Pazinu, Gradska knjižnica Pazin, Muzej grada Pazina, POU Pazin, Katedra čakavskog sabora za povijest Istre Pazin, Josip Turčinović d.o.o. i po prvi put udruga DOSTI.

(preuzeto: Grad Pazin, Mladen PILAT, 16.11.2023., https://www.pazin.hr/odrzan-13-sajam-pazinske-knjige)

 

 

Foto: Grad Pazin