U povodu obilježavanja obljetnice utemeljenja prve moderne tiskare u Istri 4. studenoga 2014. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula održan je međunarodni stručno-znanstveni skup Ishodišta tiskane riječi: 155 godina tiskarstva u Istri (1859.-2014.).

Nakon pozdravnih govora ravnateljice Knjižnice, ravnatelja ustanova suorganizatora skupa dr. sc. Elvisa Orbanića i Davida Runca te Lidije Musi iz Grada Pule, dr. sc. Josip Stipanov održao je uvodno izlaganje o presudnom utjecaju izuma tiskarske tehnologije na daljnji razvoj društva i čovječanstva. Uslijedila su izlaganja dr. sc. Marina Manina iz Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu, Marina Budicina iz Centra za povijesna istraživanja u Rovinju, mag. Petera Štoke iz Središnje knjižnice Srečka Vilhara Kopar, vlč. mr. sc. Ilije Jakovljevića iz Župnog ureda Fažana, Josipa Šiklića iz Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu, dr. sc. Bruna Dobrića iz Sveučilišne knjižnice u Puli, Nadije Bužleta i Nele Načinović iz Gradske knjižnice i čitaonice Pula i Hendija Hrelje iz Državnog arhiva u Pazinu.

Ove se godine navršava značajna obljetnica utemeljenja prve tiskare koja je pokrenula tiskarstvo i nakladništvo na području Istre. Prva moderna tiskara u Istri pod nazivom Prima Tipografia Istriana, poznatija kao tiskara obitelji Coana, utemeljena je u Rovinju 1859. godine. S aspekta razvoja kulture tiskarstva u Hrvatskoj, tipografija obitelji Coana predstavlja ishodište kontinuiranog razvoja tiskane riječi u Istri, otvorivši put zavičajnom nakladništvu, produkciji knjiga i prvih periodičkih publikacija koje dokumentiraju lokalnu povijest, politiku i kulturu. Ujedno se navršava i 145 godina pokretanja tiskarske djelatnosti u Puli, utemeljenjem prve tiskare Seraschin 1869., značajne i po objavljivanju prve publikacije na hrvatskom jeziku u Puli – knjižicePravila Čitaonice u Puljuiz 1870. godine. S Pravilima povezana je i treća obljetnica kojom se u 2014. zaokružuje kulturna povijest Istre, a to je 145. obljetnica utemeljenja prve hrvatske čitaonice u Puli koja 1869. počinje djelovati kao središte hrvatskih preporodnih ideja, prosvjete i kulture.

Skup je organizirala Gradska knjižnica i čitaonica Pula, suorganizatori su bili Državni arhiv u Pazinu i Središnja knjižnica Srečka Vilhara Kopar(Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper), a pokrovitelji Ministarstvo kulture RH i Grad Pula. (Izvor: Gradska knjižnica i Čitaonica Pula, 10.11.2014.)

 

Preuzmite: