Mjesto i datum održavanja: Državni arhiv u Pazinu, 15. rujna 2021. godine

Organizatori: Državni arhiv u Pazinu i Icarus Hrvatska

 

Ukratko o izložbi:

U povodu manifestacije Dani europske baštine 2021 u srijedu, 15. rujna 2021. u 13,00 sati u Velikoj dvorani Državnog arhiva u Pazinu otvorena je izložba i predstavljena platforma „Priče iz arhiva“ nastala u okviru projekta Kreativne Europe CREARCH posvećenom razvoju nove publike i kreativnoj interpretaciji arhivskih izvora. Novim načinima komuniciranja povijesti, likova, mjesta i lokalnih tradicija dokumentiranih u svojim zapisima, kroz vizualne, digitalne i transmedijske izvedbe i događanja uživo, arhivi žele upoznati što više ljudi sa svojim radom i značajem gradiva koje čuvaju.

U okviru CREARCH aktivnosti ICARUS Hrvatska, u suradnji s brojnih partnerima diljem Hrvatske, pokrenuo je platformu #PričeIzArhiva koja prikuplja arhivske zapise s neobičnim pričama, životnim putevima i jedinstvenim sadržajima. Virtualnim okupljanjem različitih arhiva i imatelja arhivskih zbirki – na Internetu, mobilnim aplikacijama, izložbama i interakcijom s publikom – predstavljaju se priče skrivene u arhivskim zapisima i potiče stvaranje, prenošenje i interpretaciju novih priča.

U arhivima su pohranjene milijarde zapisa, a svaki od njih čuva priče o ljudima, događajima, mjestima i svijetu oko nas. Priče želimo predstaviti kroz različite formate i medije; izložba na plakatima putuje kroz različite ustanove, u virtualnom obliku dostupne su na platformi #PričeIzArhiva, objavljene su i na više mobilnih aplikacija, a serija predavanja baštinskih stručnjaka s arhivskim pričama iz javnih i privatnih spremišta i zbirki dostupna je na YouTube kanalu.

U programu su predstavljene ove i druge aktivnosti posvećene komunikacijskim modelima i inovativnim umjetničkim praksama realizirane u okviru CREARCH projekta. U programu su sudjelovale doc. dr. sc. Vlatka Lemić (ICARUS Hrvatska), Mirela Mrak Kliman, Maja Milovan i Biserka Budicin (Državni arhiv u Pazinu).

 

Preuzmite: