Povodom obilježavanja 7. međunarodnog dana arhiva, a na poticaj Hrvatskog arhivskog društva, Državni arhiv u Pazinu se i ove godine priključio mreži državnih arhiva Hrvatske kroz tematsku okosnicu Hrvatski arhivi u Domovinskom ratu, a povezanu s ovogodišnjim obilježavanjem 25. godišnjice početka agresije na Hrvatsku i obrambenog Domovinskog rata. Gostujućom izložbom o 154. brigadi hrvatske vojske, želimo potaknuti građane da donesu i predaju gradivo javnog ili privatnog karaktera o Domovinskom ratu Državnom arhivu u Pazinu. Radi se o važnom segmentu memorije o Domovinskom ratu sadržane u gradivu koje je još uvijek vrlo disperzirano i nepoznato, a prijeti mu zagubljenje i uništenje. Održana su i dva javna predavanja: mr. sc. Jakova Jelinčića s temom “O arhivskoj službi u Istri u vrijeme Domovinskog rata iz očišta jednog ravnatelja” te Petra Fatorića, Branka Kjurka, Borisa Tončinića, Skendera Hasimija, Slavka Jereba i Mladena Blaškovića na temu “Istra u Domovinskom ratu 1990-91 godine i uloga policije: SJP Bak u očuvanju mira”.

Sama ideja o obilježavanju Međunarodnog dana arhiva pokrenuta je iz Međunarodnog arhivskog vijeća (ICA – International Council on Archives). Radi se o međunarodnoj strukovnoj neprofitnoj udruzi svjetske arhivske zajednice, koja je posvetila svoje djelovanje promicanju, čuvanju, zaštiti i korištenju svjetske arhivske baštine. Ideja o obilježavanju Međunarodnog dana arhiva rodila se početkom ovog stoljeća. Na Kongresu arhivista u Beču 2004. godine sudionici su usvojili rezoluciju o osnivanju Međunarodnog dana arhiva koji bi se održavao svake godine 9. lipnja, na dan osnutka ICA-e. Prošlo je još nekoliko godina, prije nego je 9. lipnja 2008. prvi puta obilježen. Hrvatska arhivska zajednica priključila se obilježavanju 2009. godine, želeći time potaknuti i razviti svijest javnosti o arhivskom gradivu kao spomeničkom blagu Hrvatske.

 

Preuzmite:

 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”167,168″ exclusions=”1137,1139,1143,1145″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]