Povodom Međunarodnog dana arhiva u Državnom arhivu u Pazinu u srijedu, 6. lipnja 2018. godine održano je javno predavanje doc. dr. sc. Josipa Mihaljevića Disidenstvo i kulturna opozicija u komuntističkoj Hrvatskoj: istraživanja europskog projekta COURAGE.

U petak, 8. lipnja uručene su nagrade za najbolji učenički esej iz povijesti za učenike srednjih škola u Istarskoj županiji. Državni arhiv u Pazinu već niz godina nastoji skrenuti pozornost šire javnosti na važnost arhivskog gradiva, popularizirati arhivsku struku, te otvoriti ovu ustanovu zajednici. To se čini brojnim programa, od javnih predavanja, organiziranja seminara za djelatnike u pismohranama, znanstvenim i stručnim skupovima, postavljanjem i ugošćivanjem izložbi arhivskog karaktera. Tako su pazinski arhivisti ove godine odlučili dodati još jedan program, tako je po prvi put Arhiv dodijelio nagradu za najbolji učenički esej iz povijesti. U suradnji sa Županijskim stručnim vijećem nastavnika povijesti srednjih škola Istarske županije pokrenuta je spomenuta nagradu s ciljem da se učenicima približi proces istraživanja u Arhivu i učenja o metodama kojima se profesionalni povjesničari služe u proučavanju prošlosti. Ovim programom namjera nam je senzibilizirati mlade ljude, učenike srednjih škola prema arhivskoj kulturnoj baštini i učiti ih da postanu dionicima u skrbi za taj dio naše kulture. Uvjereni smo da ćemo ovakvim načinom, poticanjem na međusobno natjecanje u stvaralaštvu, polučiti uspjeh u prvom redu nove naraštaje suodgojiti u smjeru odgovornosti nad arhivskim blagom, a u drugu ruku usmjeriti uspješnije učenike prema budućnosti profesionalnih istraživača, novinara, povjesničara ili možda arhivista.

Isti dan predstavljena je i knjiga Mate Krizmana Istra od talijanske okupacije 1918. do Londonskog memoranduma 1954. Knjigu su predstavili: prof. dr. sc. Darko Dukovski, dr. sc. Željko Mrak, David Ivić i doc. dr. sc. Elvis Orbanić.

(izvor: Glas Istre, M. RIMANIĆ, https://www.glasistre.hr/istra/matija-jurman-i-luka-poropat-nagradeni-za-najbolji-esej-iz-564401, 10.06.2018.)

 

Preuzmite: