U Velikoj dvorani Državnog arhiva u Pazinu povodom obilježavanja 4. međunarodnog dana arhiva – manifestacije koja se u Hrvatskoj obilježava od 2009. godine, a kojom se želi razviti svijest o arhivima kao stručnim, kulturnim, znanstvenim i uslužnim ustanovama, kao i o vrijednim povijesnim izvorima o kojima arhivi skrbe – održan je prigodni trodnevni program. Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana arhiva jest “Dokumentarna fotografija“. Fotografija je prije svega sredstvo komunikacije, ali je, isto tako, vrijedan povijesni izvor. I Državni arhiv u Pazinu u svojim bogatim fondovima baštini fotografije kao dokument određenog vremena. Unutar Zbirke fotografija Državnog arhiva u Pazinu čuvaju se fotografije snimljene u Pazinu, okolici Pazina, ali i u čitavoj Istri pa i šire, kojima su iz različitih povoda dokumentirani razni događaji, osobe i mjesta. Ovdje valja napomenuti da se u arhivskoj terminologiji fotografija klasificira kao nekonvencionalno arhivsko gradivo, za razliku od konvencionalnog koji nastaje na papiru ili pergameni. Fotografije su puno osjetljivije od pisanih dokumenata i izložene su bržem propadanju. Prema preporukama za uređenje spremišta arhiva i pismohrana, fotografsko gradivo traži sljedeće uvjete čuvanja: relativnu vlažnost 30-40% i temperaturu 10-15 C.

 

Program obilježavanja:

  • U utorak, 12. lipnja 2012. u 12 sati predstavljena je knjiga mr. sc. Alekse Ladavca “Koordinacioni odbor za izgradnju tunela kroz Učku: Zapisnici sjednica od 1970. do 1981.”. Knjigu su predstavili: Mario Ladavac, Christian Santaleza, dr. sc. Elvis Orbanić te autor mr. sc. Aleksa Ladavac. Uz predstavljanje knjige prikazane su i fotografije gradnje i inauguracije tunela Učka.    
  • U srijedu, 13. lipnja 2012. u 18 sati Lana Skuljan, kustosica Zbirke fotografija, negativa i fotografske opreme te Zbirke plakata i promidžbenog materijala Povijesnog i pomorskog muzeja Istre u Puli, održala je predavanje na temu “Dokumentarna fotografija iz fundusa Povijesnog i pomorskog muzeja Istre”.
  • U četvrtak, 14. lipnja 2012. u 13,30 sati predstavljena je knjiga doc. dr. sc. Marije Mogorović Crljenko “Druga strana braka”. Knjigu su predstavili prof. dr. sc. Ivan Jurković, dr. sc. Magdalena Najbar Agičić te autorica doc. dr. sc. Marija Mogorović Crljenko.

 

Preuzmite: