Sedamnaesta po redu manifestacija Noć muzeja, održala se 28. siječnja 2022. godine u okolnostima u kojima su se kulturne institucije silom prilika prilagodile na novu stvarnost, tako da se veliki dio programa odvijao u kontroliranim uvjetima i okolnostima uz obvezne Covid potvrde. Najveći dio događanja preselio se u digitalne kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja.

Na Youtube kanalu Državnog arhiva u Pazinu (na  poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=DEm3Tdosby8) postavljen je videoisječak u kojem je predstavljen časopis Državnog arhiva u Pazinu, Vjesnik istarskog arhiva 28 (2021). Časopis su predstavili glavni urednik prof. dr. sc. Ivan Jurković, Mirela Mrak Kliman, ravnateljica Državnog arhiva u Pazinu i gost urednica dr. sc. Angela Ilić. Namjera organizatora bila je upoznati širu javnost sa časopisom u kojemu se objavljuju znanstveni radovi o najširoj problematici povijesti Istre s gledišta različitih društvenih i humanističkih disciplina temeljenih na istraživanjima izvornog gradiva pohranjenog u Državnom arhivu u Pazinu ili u tuzemnim odnosno inozemnim arhivima koji posjeduju gradivo istarske provenijencije. Osim takvih radova u ovom broju zainteresirani čitatelji mogu pronaći i stručne radove s polja arhivistike, recenzije, prikaze knjiga i periodike, osvrte, obavijesti i nekrologe. Posebnu cjelinu u časopisu čine radovi sa međunarodne dvojezične konferencije Kako pisati povijest multikulturalnih regija jugoistočne Europe: Uloga specijalnih knjižnica i arhiva koja se održala od 2. do 4. listopada 2019. u Državnom arhivu u Pazinu i Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli.

Same radove moguće je pregledati na HRČKU, portalu znanstvenih časopisa Republike Hrvatske: https://hrcak.srce.hr/vjesnikistarskogarhiva.

Posjetitelji su nakon predstavljanja Vjesnika mogli kupiti izdanja naše Ustanove po promotivnim cijenama.

 

Preuzmite: