Ove se godine Državni arhiv u Pazinu, po prvi put, uključio u obilježavanje manifestacije Noć Muzeja koja se u petak 31. siječnja 2014. provodila diljem cijele Hrvatske.

Za tu je priliku Državni arhiv u Pazinu pripremio prigodan program koji se sastojao od nekoliko aktivnosti. Aldo Prenc, voditelj Odjela za zaštitu arhivskog gradiva, restauraciju i konzervaciju, u radionici restauratorske djelatnosti prikazao je kako u praksi izgleda postupak ručne restauracije. Takva restauracija, među ostalim, uključuje izradu popuna i ručno laminiranje tzv. japanskim papirom.

Nadalje, u Velikoj dvorani Arhiva prikazivao se film Pedeset godina Državnog arhiva u Pazinu. Film traje 20-ak minuta te se u njemu opisuje osnivanje, nadležnost i djelatnost pazinskog arhiva.

Za posjetitelje smo priredili i glazbenu slušaonicu Arie Nove del 1741 u kojoj su posjetitelji mogli čuti izvornu glazbu nastalu sredinom 18. st. Arie Nove zapravo predstavljaju uglazbljenu kajdanku ručno ispisanu notama i stihovima na talijanskom jeziku, a čiji se izvornik čuva u trezoru Državnog arhiva u Pazinu.

Na kraju, spomenimo i to da je tijekom cijele večeri održana akcija prigodne prodaje izdanja Državnog arhiva u Pazinu po promotivnim, sniženim cijenama.

Program manifestacije Noć muzeja održavao se u Velikoj dvorani Državnog arhiva u Pazinu i u Odjelu za zaštitu arhivskog gradiva, restauraciju i konzervaciju u vremenu od 18 sati do 23 sata te valja napomenuti da je ulaz na sve programe bio besplatan.

Veliki odaziv posjetitelja i njihove pozitivne reakcije na djelatnost Državnog arhiva u Pazinu dali su nam izniman poticaj da se još boljim i bogatijim programima priključimo i sljedećem obilježavanju manifestacije Noći muzeja.

 

Preuzmite: