Međunarodni znanstveni skup Kako pisati povijest multikulturalnih regija jugoistočne Europe: uloga specijalnih knjižnica i arhiva održan je 2.–4.10.2019. u prostorijama Državnog arhiva u Pazinu i Filozofskog fakulteta u Puli pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Okupio je domaće i strane znanstvenike povijesne, arhivske i muzejske struke. Skup je započeo uvodnim predavanjima prof. dr. sc. Darka Dukovskog Mogućnosti i metodologija znanstvenog istraživanja i pisanja povijesnih sinteza Srednje i Jugoistočne Europe i dr. sc. Vlatke Lemić Archives, community and society in global environment: contemporary trends and professional practice (Arhivi, zajednica i društvo u globalnom okruženju: suvremeni trendovi i stručne prakse). Drugi dan i treći dan bili su predviđeni za okrugle stolove. Na okruglom stolu s temom Primjeri dobre prakse svoja izlaganja predstavili su dr. sc. Georg Grote South Tyrolean Correspondences, dr. sc. Ivan Jeličić Late Habsburg Rijeka/ Fijuma research: Reflections on labor te Olja Višković i Tullio Vorano Specijalna knjižnica Giovanni Antonia Matinuzzi, nakon čega se prešlo na raspravu. U drugom djelu programa održan je okrugli stol na temu Izazovi istraživanja povijesti multikulturalnih sredina. Trećega, ujedno i posljednjega dana konferencije održan je okrugli stol na temu Međunarodna i međuregionalna suradnja.

Za sudionike skupa organiziran je obilazak grada Pazina  i Državnog arhiva u Pazinu uz stručno vodstvo, dok je trećega dana organiziran obilazak Sveučilične knjižnice, Mornaričke knjižnice i stare jezgre grada Pule, također uz stručno vodstvo.

Cilj konferencije bio je razmjena iskustava i metodologije istraživanja jugoistočne Europe, poticanje suradnje na međuregionalnoj ali i međunarodnoj razini.