Otvaranjem impresivne i nadasve vrijedne arhivske izložbe „Obitelj Battiala“ sinoć u Narodnom muzeju Labin na najbolji je mogući način završeno ovogodišnje obilježavanje Dana Grada Labina. Ova arhivska građa ima osobitu vrijednost ne samo kao jedinstven izvor za povijesna i druga društvena istraživanja nego kao nenadomjestiv dio povijesnog i kulturnog nasljeđa Labinštine i Istarske županije te Hrvatske u cjelini. Ono predstavlja iznimnu vrijednost i svjedoči o povezanosti i uključenosti obitelji Battiala u širi europski kulturni i društveni kontekst, kao i o njihovom zanimanju za lokalne teme.

Naime, Državni arhiv u Pazinu 2012. godine otkupio je privatno arhivsko gradivo obitelj Battiala koje je nastalo od 17. do 20. stoljeća., a potom je uslijedio gotovo desetogodišnji predan i angažirani rad na građi od strane Biserke Budicin, više arhivistice u Državnom arhivu u Pazinu.

Tom je prigodom Biserka Budicin naglasila vrijednost gradiva, čiji najstariji sačuvani zapis datira iz 1604. godine te dodala kako je cjelokupno gradivo jako dobro sačuvano. Na izložbi u Labinu prezentirano je u šest cjelina s ukupno 56 izložaka izvornog arhivskog gradiva.

Svaki je eksponat popraćen legendom na hrvatskom i talijanskom jeziku. Osim izvornika, preslika i fotografija, izložbu obogaćuju tri multimedijalne animacije: prva je biografija, druga animacija posvećena genealogiji ove obitelji, a treća osam reprezentativnih i sadržajno zanimljivih pisama koji su pojedini članovi obitelji primali odnosno slali.

Ovo nije bio lak zadatak, već dugotrajan posao proučavanja obiteljskog stabla, matičnih knjiga, koje se čuvaju u Državnom arhivu u Pazinu“, rekla je Biserka Budicin te dodala da je ova vrlo uspješna labinska obitelj imala je veoma poduzetnih članova, sa smislom za poslovanje koji su s puno žara radili na probitku za svoj i živote svojih potomaka.

Njihov obiteljski fond je vrijedan izvor povijesnog istraživanja raznih znanstvenih disciplina. Podaci svjedoče o političkim prilikama, životu u Labinu i na Labinštini, socijalnim i društvenim prilikama toga vremena.

Ugledne plemićke obitelji Battiala Lazzarini iz 17. stoljeća odigrale su jako važnu ulogu za Labin i labinsku okolicu“, rekla je tom prigodom ravnateljica Državnog arhiva u Pazin, Mirela Mrak Kliman, te naglasila da o važnosti gradiva govori i činjenica da je Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske upravo ovo gradivo upisala u Registar kulturnih dobara RH.

Cilj ove izložbe, nastavila je Mrak Kliman bio probuditi zanimanje stručne i znanstvene javnosti u istraživanju ovog vrijednog razdoblja labinske povijesti. Uz Državni Arhiv u Pazinu, suorganizator izložbe, „Obitelj Battiala “ je Narodni muzej Labin te je Vedran Kos, voditelj labinskog muzeja u svom obraćanju govorio o zanimljivim događajima od prije deset godina te prvim susretom s ovom bogatom građom u kući obitelji Antolić u Starom gradu, čiji je tavan od 1945. godine čuvao i očuvao građu.

Naime, kada je obitelj Battiala Lazarini selila iz Labina, povjerili su na čuvanje obitelji Antolić ono što u tom trenutku nisu ponijeli sa sobom. Danas se čuvaju u sigurnim rukama Državnog arhiva u Pazinu.

Iznimna mi je čast otvoriti ovu izložbu ali još i veća obaveza da budemo još više upućeni, svjesni i ponosni na svoju iznimno bogatu kulturu i povijest. Hodajući večeras ulicama Starog grada Labina razmišljao sam o generacijama onih prije nas, koji su također uspinjali se ovim istim ulicama i koji su nam ostavili u zalog nekoliko predivnih palača te impresivne povijesne i kulturne vrijednosti. Potom sam razgledao i izložbu obitelji Battiala, te vrijedne rukopise, i dokumente. Labin, naša povijest i kultura neizmjerno je vrijedna i bogata. U njenu zaštitu ulagat ćemo jer nas ona čini ponosima što smo Labinjani“, rekao je gradonačelnik Valter Glavičić.

Izložbu ostvarenu u suradnji Državnog arhiva u Pazinu i Narodnog muzeja Labin prati izuzetno kvalitetan dvojezični katalog kojeg je grafički oblikovala Ivona Verbanac a tiskan je u tiskari Art studio Azinović iz Zagreba. Lekturu i korekturu kataloga potpisuje Kristina Varda, fotografije Mirjana Gržetić i Jakov Kmet. Za digitalnu video animaciju i video produkciju izložbe zadužen je Matija Čibej, a za zvučne zapise na izložbi Radio Istra.

Recenzent teksta izložbe je dr. sc. Elvis Orbanić, koji je kao dugogodišnji ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu radio na realizaciji projekta obitelji Battiala. Zahvale su upućene i prof. Tulliju Voranu čijom se inicijativom gradivo otkupilo i pohranilo u pazinski arhiv, Udruzi slijepih Istarske županije, a na financijskoj podršci Ministarstvu kulture i medija RH, Gradu Labinu, Talijanskoj uniji, Talijanskoj zajednici Grada Labina „Giuseppina Martinuzzi“ te Turističkoj zajednici Labin Rabac.

Među mnogobrojnom publikom, otvorenju izložbe prisustvovao je i zamjenik župana Istarske županije Tulio Demetlika, labinski župnik Mirko Vukušić te predsjednica labinske podružnice Udruge slijepih osoba Istarske županije, Sonja Belušić. Izložba ostaje otvorena do kraja rujna. (preuzeto s: https://radiolabin.hr/news_details.php?id=21339 (23.8.2021.)


 

 


Videozapisi:

Preuzeto s: https://magazin.hrt.hr/kultura/izlozba-obitelj-battiala-u-narodnom-muzeju-labin-2722081 (23.08.2021.)

 

 

 

 


Zvučni zapisi:

 

  • Riječ ravnateljice (.mp3, 6 MB)

 

  • O izložbi (.mp3, 20 MB)

 

  • Tekst animacije (.mp3, 13 MB)

 

  • Cjeline izložbe (.mp3, 25 MB)

 

  • Pisma (.mp3, 60 MB)