Međunarodni znanstveni skup 9. Istarski povijesni biennale održao se od 23. do 25. svibnja 2019. godine u Zavičajnom muzeju Poreštine u Poreču. Riječ o jednom od rijetkih skupova u regiji koji se bavi temama iz povijesti svakodnevice, a održava se bienalno od 2003. godine u organizaciji Zavičajnog muzeja Poreštine, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli – Filozofskog fakulteta i Državnog arhiva u Pazinu.

Tema 9. Istarskog povijesnog biennala bila je Emotio, affectus, sensus…:  o osjećajima u povijesti na jadranskom prostoru.

Pozdravne govore okupljenima uputili su zamjenik gradonačelnika Grada Poreča Elio Štifanić i pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica te u ime organizatora ravnateljica porečkog muzeja dr. sc. Elena Uljančić, dekanica Filozofskog fakulteta u Puli dr. sc. Klara Buršić Matijašić i ravnateljica Državnog arhiva u Pazinu Mirela Mrak.

Uslijedilo je predstavljanje zbornika radova s prošloga skupa pod naslovom „Artisani et mercatores: o obrtnicima i trgovcima na jadranskom prostoru“. Zbornik je u ime uredništva predstavila dr. sc. Marija Mogorović Crljenko, dok su o sadržaju i doprinosu zbornika hrvatskoj historiografiji govorili dr. sc. Danijela Doblanović Šuran i prof. Gaetano Benčić.

Rezultate istraživanja na ovogodišnju temu predstavlja 20 znanstvenika iz Hrvatske, Italije i Slovenije.

 

Preuzmite: