Međunarodni skup pod nazivom Interactive Archives: Digital Challenges & Collaborative Networks koji svake godine okuplja više od 150 hrvatskih i europskih stručnjaka iz područja digitalizacije, zaštite pisane baštine i arhive, održao se u Domu hrvatskih branitelja u Puli od 27. do 29. ožujka 2019. godine.

Skup već petu godinu za redom (nakon Opatije, Dubrovnika, Vukovara i Trogira / Splita) organizira ICARUS Hrvatska, konzorcij ICARUS (International Center for Archival Reaserch), Državni arhiv u Pazinu, Hrvatski državni arhiv i drugi partneri, a za ovogodišnje sudjelovanje prijavilo se više od 170 sudionika iz dvadeset tri države; istaknuti stručnjaci i predstavnici međunarodnih stručnih tijela, organizacija i projekata (DARIAH, AERI, Kreativna Europa, European Time Machine projekt…).

Raspravljalo se o suvremenim trendovima i aktivnostima na temu digitalizacije i zaštite pisane baštine, razvoja i promocija kulturnih mreža te tekućih arhivskih i baštinskih projekata i programa diljem Europe, s naglaskom na dosadašnja iskustva i mogućnosti hrvatskih ustanova i stručnjaka na ovom području i njihovo aktivno uključivanje u međunarodnu praksu i stručna događanja.  

S obzirom na broj i značaj stručnjaka i predstavnika međunarodnih organizacija i kulturnih ustanova koji su ovim povodom došli u Hrvatsku, ovaj skup predstavlja jedinstvenu priliku za aktivno povezivanje i uključivanje domaćih kulturnih, akademskih i znanstvenih ustanova i baštinskih stručnjaka u međunarodne stručne trendove i EU projekte na području kulture, digitalizacije kulturne baštine i razvoja informacijskog društva. Skup je bio oglašen i praćen diljem Europe (ICARUS, APEF, ICA, DARIAH, AERI i druge ustanove i stručne udruženja) i u Hrvatskoj putem društvenih mreža, tiskanih i elektroničkih medija, stručnih skupova i sastanaka.

 

Preuzmite: