U organizaciji Državnog arhiva u Pazinu, Filozofskog fakulteta u Puli i Zavičajnog muzeja Poreštine od 24. do 26. svibnja 2007. godine održao se u Poreču međunarodni znanstveni skup 3. istarski povijesni biennale, s temom Cerealia, oleum, vinum…: kultura prehrane i blagovanja na jadranskom prostoru. Skup je okupio dvadesetak znanstvenika iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

Kroz dvadesetak znanstvenih radova koji su obrađivali istarski prostor, ali i istočno-jadransku obalu, došlo se novih spoznaja. Opći zaključak mogao bi se sažeti u redovitim pojavama gladi te pokušajima mletačkih i austrijskih vlasti, ali i lokalnog stanovništva, da se tomu na razne načine odupru. O tome nam vrlo slikovito govori Jakov Jelinčić u radu Preživljavanje na području Labinske komune od 16. do 18. st. kroz analizu tamošnjih prehrambenih navika i uspostavu fontika (spremišta pšenice) kako bi se osigurala hrana i za vrijeme nestašica kao posljedice sušnih godina. Osim lokalnih mjera, siromašnim stanovnicima Istre pomagalo je i istarsko svećenstvo. Elvis Orbanić i Maja Polić prikazali su primjer iz novijeg vremena kada je sredinom XIX. st. Juraj Dobrila, tada tek kanonik i nastavnik, kroz Slavijansko društvo sa sjedištem u Trstu, pomagao Istranima iz unutrašnjosti sakupljenim donacijama u žitu, kukuruzu i soli.

 

Na znanstvenom skupu sudjelovali su:

Claudio Povoli (Venecija), Klara Buršić Matijašić (Pula), Robert Matijašić (Pula), Tatjana Bradara (Pula), Marija Mogorović Crljenko (Pula), Elena Uljančić-Vekić (Poreč), Ivan Jurković (Pula), Irene Benyovsky Latin (Zagreb), Gaetano Benčić (Tar), Adriana Ferracin (Treviso), Jakov Jelinčić (Pazin), Mila Manzatto (Venezia), Danijela Doblanović (Svetvinčenat), Darja Mihelič (Ljubljana), Elvis Orbanić (Žminj), Maja Polić (Rijeka), te Tajana Ujčić (Vodnjan).

 

Radovi su 2009. godine objavljeni u Zborniku radova.