Mjesto i datum održavanja: Velika dvorana Državnog arhiva u Pazinu, 4. prosinca 2014. godine

 

Otvaranjem stalnog postava Državnog arhiva u Pazinu obilježena je 55. obljetnica ove značajne institucije koja čuva vrijedno povijesno gradivo s područja cijele Istre. “Arhivistica Biserka Budicin napravila je, uz potporu ravnatelja i kolega, veliki posao postavivši izložbu koja u ovoj velikoj obljetnici generira iz bogatih fundusa Državnog arhiva u Pazinu”, rekla je otvarajući izložbu Vesna Jurić Bulatović, pomoćnica ministrice kulture RH, dodajući kako arhivsko gradivo ima status zaštićene kulturne baštine.

Stoga možemo biti ponosni na to da naših 18 državnih arhiva i središnji Državni arhiv u Zagrebu baštine neizmjerno bogato blago i da svojim djelatnostima zajednicama u kojima djeluju, ali i svekolikoj javnosti predstavljaju sve slojeve hrvatske povijesti koja se može iščitati kroz bogato baštinsko gradivo pohranjeno u arhivima. Zahvaljujući tomu svaki je naš mali grad zanimljiva kulturna destinacija. Zbog toga, zadaća je svih naših arhivista i muzealaca da tu bogatu povijest koja je sačuvana u arhivima predstave kroz stalne i povremene izložbe i da pokažu tu našu poveznicu s evropskom kulturom.

Čestitam svima koji su pomogli da se ovaj veliki posao napravi, da se strankama koje dolaze u arhiv omogući kultiviraniji  boravak u prostorijama arhiva, ali i da se široj javnosti predstavi jedan segment bogatog gradiva pohranjenog u ovom arhivu. Ovo jejedan od prvih stalnih postava u hrvatskim arhivima, pa iako su stalni postavi imanentni muzejima i arhivi se na ovakav način svojom bogatom aktivnošću okreću prema zajednici i korisnicima, naglasila je Jurić Bulatović.

Predstavljajući postav, autorica Biserka Budicin rekla je kako izlošci prikazuju tek nekolicinu grana znanosti i struka za koje se izvori istraživanja mogu pronaći u pazinskom Arhivu. Uz to prikazana su djela osoba koje su svojim djelom zadužile Istru.

Kriterij za stalni postav je bio prokazati najznačajnije, najvrednije i najatraktivnije gradivo, a izbor nije bio lak jer, dodala je Budicin, Državi arhiv u Pazinu skrbi o 4,5 kilometra gradiva većim dijelom vrijednim da se pokaže javnosti, ali se zbog ograničenog prostora autorica odlučila na 45 plakata postavljena na hodnicima i uz stubište prema čitaonici. Na njima se mogu vidjeti stare isprave, a među njima i ona iz 1200-te godine, ujedno i najstariji dokument u Arhivu u Pazinu. Izloženi su zatim urbar Pazinske knežije, pojedine bilježničke knjige, statuti, dokumenti kotarskog kapetanata, djela iz ostavštine Slavka Zlatića i Nella Milottija, te drugi vrijedni dokumenti koji svjedoče o različitim razdobljima istarske prošlosti.

Uvodeći u program, ravnatelj DAPA dr. Elvis Orbanić rekao je kako se ovime obilježava visoka 55. obljetnica utemeljenja Arhiva, ali i 40. obljetnica Odjela za zaštitu arhivskog gradiva, restauraciju, konzervaciju i mikrofilmiranje. Orbanić je podsjetio kako je Državni arhiv u Pazin osnovan 20. listopada 1958. pod nazivom Istarski arhiv Pazin, svog je prvog zaposlenika dobio tek dvije godine kasnije, a to je bio direktor Ljubomir Petrović. On je, nažalost, ove godine preminuo, ali su na svečanosti u Velikoj dvorani DAPA, uz brojne uzvanike bili nazočni bivši ravnatelji DAPA Dražen Vlahov i Jakov Jelinčić, ravnateljica Hrvatskog arhiva Vlasta Lemić, aktualni ravnatelji Državnih arhiva u Osijeku i Vukovaru Siniša Bjedov i Stjepan Prutki, te pazinski gradonačelnik Renato Krulčić i županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica.

Program je otvorio kantautor Bruno Krajcar, koji je otpjevao pjesmu “Koza” koju je skladao na tekst Mije Mirkovića-Mate Balote, u mladosti učenika Pazinske gimnazije koja je djelovala u današnjoj zgradi DAPA. Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić istakao je da Grad s DAPA njeguje dobru suradnji, te kako je ova ustanova svjedok kulture i našeg identiteta na ovim prostorima i predstavlja mnogo više od čuvara arhivske građe. Grad Pazin s Udrugom arhivista Istre prikuplja građu o austrijskom razdoblju u Istri i nakon toga je namjerava adekvatno prezentirati. Na taj način kultura, u turističkom smislu, može postati i gospodarski faktor, rekao je Krulčić.

Vladimir Torbica, pročelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu čestitao je arhivu na suvremenosti i modernosti jer osim što čuva baštinu on i prezentira zajednicu kroz dosadašnja brojna tiskana izdanja. Stoga je za sve to zahvalio sadašnjem i bivšim ravnateljima, kao i svim djelatnicima Arhiva. O važnosti i suradnji hrvatskih arhiva govorila je Vlatka Lemić, ravnateljica HDA u Zagrebu, a svoja iskustvima kao korisnik i istraživač s nazočnima je podijelila Elena Uljančić Vekić.

Prije punih 40 godina, 1974. godine, u pazinskom je Arhivu započeo s radom laboratorij za konzervaciju, restauraciju i mikrofilmiranje, podsjetio je Aldo Prenc, voditelj Odjela za zaštitu arhivskog gradiva, restauraciju, konzervaciju i mikrofilmiranje. Laboratorij je utemeljila Marija Milićević, kojoj se 1975. na poslovima mikrofilmiranja pridružila Mirjana Gržetić. U početku je laboratorij koristio usluge raznih srodnih laboratorija, ali posljednjih godina gotovo sve konzervatorske i restauratorske radova obavlja samostalno.

Tijekom minula četiri desetljeća u DAPA je konzerviran i restauriran 142.961 list baštine pisan na papirnatoj ili kožnoj podlozi. To su, dodao je Prenc, uglavnom rukopisne knjige, isprave, katastarske mape, zemljovidi i slični dokumenti. U istom razdoblju mikrofilmirana su dva milijuna snimaka gradiva i uvezene su 954 knjige raznih uveza, mapa ili zaštitnih kutija, podsjetio je Prenc. (izvor: Glas Istre, Mirjan RIMANIĆ, http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/drzavni-arhiv-u-pazinu-obiljezio-55-godina-djelovanja-483996, 08.12.2014.)