U organizaciji Državnog arhiva u Pazinu, Filozofskog fakulteta u Puli i Zavičajnog muzeja Poreštine svake neparne godine održava se u Poreču međunarodni znanstveni skup Istarski povijesni biennale.

Na skupovima sudjeluje po dvadesetak znanstvenika iz Hrvatske, Slovenije i Italije s temama iz povijesti Istre. Ciljevi programa su međunarodna suradnja među povjesničarima, doprinos razvoju povijesnih istraživanja na području Istre i Jadrana. Programom su obuhvaćeni prvenstveno stručnjaci povijesnog ili, šire, društvenog usmjerenja, ali i studenti, djeca srednjoškolskog uzrasta i građanstvo, budući da su predavanja otvorena za javnost. Predavanja sa znanstvenih skupova tiskaju se u zborniku kao dvogodišnjoj periodičkoj publikaciji.

U organizaciji Državnog arhiva u Pazinu, Filozofskog fakulteta u Puli i Zavičajnog muzeja Poreštine od 22. do 24. svibnja 2003. godine održan je u Poreču 1. Istarski povijesni biennale pod nazivom Statuimus et ordinamus, quod…: Sustavi moći i mali ljudi na jadranskom prostoru.

 

Na znanstvenom skupu sudjelovali su:

Claudio Povolo (Venecija), Miroslav Bertoša (Pula), Darja Mihelič (Piran), Filiberto Agostini (Padova), Giovanni Paoletti (Trst), Marija Mogorović Crljenko (Pula), Mojca Kovačić (Zreče), Valentina Cesco (Fossalto di Portogruaro), Elena Uljančić-Vekić (Poreč), Tajana Ujčić (Vodnjan), Jakov Jelinčić (Pazin), Darko Darovec (Kopar), Elvis Orbanić (Žminj), Leonardo Barattin (Venecija), Antonio Miculian (Rovinj), Egidio Ivetić (Padova), Irena Benyovsky (Zagreb), Marino Manin (Rijeka), te Mirjana Matijević-Sokol (Zagreb). 

 

Radovi su 2005. godine objavljeni u Zborniku radova.

 

Preuzmite: